Honlapok

A Sikeres Régió Alapítvány elkötelezett a kultúra- és az értékek megőrzése, támogatása mellett. Projektjei megvalósításakor az értékteremtést és -megőrzést tartja az egyik legfontosabb szempontnak.

Ennek szellemiségében az Alapítvány – elsősorban Szőreghez és a szőregi rózsához kapcsolódó – honlapokat üzemeltet, közhasznú szerepet vállalva a településfejlesztés, a kulturális szolgáltatás, a kulturális örökség helyi védelme és a turizmussal összefüggő feladatok megvalósításának elősegítésével.

szoreg.hu – Szőreg hivatalos honlapja

A szoreg.hu megalkotásának gondolata az ezredfordulón merült fel. Az alapító, Avramov András lelkes, szőregi lakosként arról álmodott, hogy egyszer a világháló adta lehetőségeket kihasználva bárki megismerkedhet Szőreg jelenével, múltjával és jövőbeni terveivel egyaránt.

Elképzelésének megvalósításában szinte senki sem látott fantáziát, ennek ellenére az alapító terveit nem adta fel. A forrásgyűjtéssel, az ötleteléssel, a megvalósítás előkészítésével eltöltött sokszáz órát követően 2002-ben útjára indította Szőreg hivatalos honlapját, a szoreg.hu-t.

Az kezdeti években a helyi közszféra szinte teljes érdektelensége ellenére a honlap egyre ismertebb és népszerűbb lett. A látogatók visszajelzései újra és újra megerősítették, hogy érdemes és fontos egy ilyen magánkezdeményezésű, lokálpatrióta portál további üzemeltetése.

A Sikeres Régió Alapítvány 2006-ban kapcsolódott be a szoreg.hu portál életébe. Az Alapítvány erőforrásainak köszönhetően Szőreg hivatalos honlapjának fejlesztése, üzemeltetése biztosított.

Szőreg hivatalos honlapja

rozsaunnep.hu – a Szőregi Rózsaünnep honlapja

A szőregi rózsa elkötelezett híveként a Sikeres Régió Alapítvány szerint a Szőregi Rózsaünnep nem csupán egy a sok-sok falunap közül, hanem a hungarikumként is elismert szőregi rózsatő fontos marketing eszköze.

A rozsaunnep.hu az aktualitásokon túl – mintegy hagyományőrzésként – az elmúlt közel másfél évtized eseményeit is összefoglalja.

A projekt célja, hogy a Rózsaünnephez kapcsolódó minél teljesebb körű információs tudásbázis jöjjön létre, ezzel is hozzájárulva a hungarikum szőregi rózsatő marketing tevékenységéhez.

A Szőregi Rózsaünnep honlapja

szoregirozsa.hu – a virtuális rozárium™

A Szőreg környékén termesztett, hungarikumként elismert, uniós földrajzi eredetvédelmi oltalommal rendelkező  rózsatő Európa-szerte ismert és elismert termék.

Az itt termesztett rózsatöveken jelentős fajtaválaszték nevelkedik évről-évre. A szoregirozsa.hu projekt célja, hogy rendszerezze és egységes szerkezetű adatbázisba szervezze  ezen rózsafajtákat.

Ezt kiegészítve nagy hangsúlyt kap a  hagyomány- és értékmegőrzés is: feldolgozásra kerül az egyetlen ma élő magyar rózsanemesítő, Márk Gergely 50 éves munkájának eredménye.

A projekt a “Rózsa Dél-alföldi Hungarikum Klaszter és menedzsment szervezetének fejlesztése”, DAOP-1.2.1-11 kódszámú pályázat részeként valósul meg.

Szakmai partnerünk Fráter György, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének elnöke.

szoregirozsa.hu, a virtuális rozárium™

rozsaklaszter.hu - Rózsa Hungarikum Klaszter

web-rozsaklaszterA „Rózsa Dél-alföldi Hungarikum Klaszter” a régió turisztikai szereplőinek összefogásával alakult meg. Kitűzött célja a Hungarikumokban rejlő lehetőségek kihasználása, a térség turisztikai potenciáljának növelése. A klaszter a hagyományos programok, konferenciák mellett egyedülálló, a régió adottságait kihasználó színvonalas szolgáltatásokat kíván nyújtani a vendégek számára.

Feladatának tekinti a régió ismertségének és elismertségének javítását, illetve a térség jövedelemtermelő képességének javítását a szőregi rózsa, és a Dél-Alföld Hungarikumainak elterjesztésével, hozzájuk kapcsolódó turisztikai programcsomagok kialakításával.

A Klaszterben résztvevő vállalkozások, szervezetek piacorientált együttműködése által a klasztermenedzsment célja a régió turizmusának és gazdaságának fejlesztése.

Rózsa Dél-Alföldi Hungarikum Klaszter

rozsakapolna.hu – Szőregi Rózsa Kápolna

web-rozsakapolnaHa elkészül, a szőregi temető tízes parcellájának környékén áll majd egy kis templom. Tornya kinyílni készülő virágsziromként nyújtózik könnyedén az ég felé.

A kápolna terveit a 2011-ben elhunyt kiváló, nemzetközi hírű építész, Makovecz Imre rajzolt pauszpapírra.

A Szőregi Rózsa Kápolna honlapja

120 éves a szőregi rózsatő

Az első szőregi rózsakertészetet 1894-ben alapították, így a 120. évforduló kapcsán a 2014-es év is kiváló lehetőséget Szőreg és a szőregi rózsatő népszerűsítésére.

A 120 éves a szőregi rózsatő programsorozat honlapja